Afrika – fortid og fremtid
Forsidens børn – fremtiden – i deres skoleuniformer har jeg fotograferet i Zimbabwe. Her boede jeg en del år, og jeg mødte dem på en cykeltur. De havde lige fået fri fra skole; de er vant til at gå eller løbe mange kilometer frem og tilbage – og de stak i løb ved siden af mig. Sådan fortsatte vi grinende til hinanden, mens de løb og løb og løb – og jeg stak kameraet ned til siden og knipsede de energiske unger.
”Bogen til dem, der gider forsøge at forstå Afrika”, skrev den mangeårige Afrika-journalist Jesper Heldgaard i sin anmeldelse.
Jeg kunne ikke sige det bedre selv, for det er lige præcis formålet! Bogen blev skrevet på bestilling af gymnasieforlaget Columbus, der havde opdaget, at det var mange årtier siden, at en dansk bog beskrev kontinentets historie. Forlaget vidste, at gymnasierne har brug for sådan en bog – hvorefter Finn og jeg skrev den, så alle kunne være med.
Jeg tror, vi lykkedes – i hvert fald skrev Afrika-forsker Marianne Ulriksen i sin anmeldelse: ”Bogen giver, bedre end nogen anden bog jeg har læst (også på engelsk), en overskuelig, nærværende, og letlæst opsummering af Afrikas historie, landenes politiske og socioøkonomiske udvikling samt kontinentets muligheder og presserende udfordringer.”
Vidste du for eksempel følgende?
Indtil for 125.000 år siden var der ikke ét moderne menneske i resten af verden, men så vandrede en lille gruppe ud af Afrika og ind i Mellemøsten. De var ikke mange, man regner med nogle få hundrede – tilbage på det afrikanske kontinent var der omkring én million mennesker.
I de følgende årtusinder spredtes ’udvandrernes’ efterkommere ud over verden og deres antal voksede. Det samme gjorde antallet af mennesker i Afrika. Forskellen i befolkningstilvækst var imidlertid markant forskellig:
I år 1.500 boede der omkring 50 millioner på det afrikanske kontinent – men i resten af verden var antallet vokset til 300 millioner. Siden er forskellen øget.
Hvorfor er ’udvandrernes’ antal vokset så meget hurtigere? Fordi de har forladt Afrika. Mennesket har markant bedre livsbetingelser uden for Afrika end på det kontinent, hvor menneskeracen opstod.
Bogen har nogle ekstrakapitler, der kan læses gratis. Jeg har skrevet disse to (husk at anmelde til CopyDan, hvis du kopierer siderne til undervisnings- eller anden erhvervsbrug).